התחילו חזרת הש"ץ ויצאו מקצת המתפללים

שלום
אני משמש כשליח ציבור בבית כנסת בתפילות הבוקר אני רוצה לדעת כאשר יש 10 אנשים כולל הש"צ האם אומרים חזרה ואם כן על מה יש לי לסמוך?

שאלה שנייה :היו 10 במניין ואמרו קדיש ,במהלך התפילה אחד יצא ונותרו רק 9 האם גם אז אפשר לומר קדיש
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

את שאלתך הראשונה לא הבנתי. ודאי שאם יש עשרה אנשים המתפללים יחד אומרים חזרת הש"ץ. גם כשאחד מהם הוא החזן.

כאן יש הלכה חשובה. הכלל הוא, שאם התחלת ענין ובאמצעו יצאו חלק מהמתפללים ונשארו רק שישה, ניתן להמשיכו עד סופו. בנוגע לכלל מה נקרא ענין אחד נאמרו כמה פרטים. הנוגע לענינינו: התחלת חזרת הש"ץ ויצאו קצת מהמתפללים, אפילו שאין מנין ניתן להמשיך את החזרה עד הסוף וגם לומר קדיש תתקבל לאחריה, כיון שקדיש תתקבל הוא חלק מחזרת הש"ץ. אולם, לא ניתן לקרוא בתורה [למרות שהקריאה בתורה היא לפני הקדיש בדרך כלל, כיון שזו מצוה נפרדת שאינה חלק מהחזרה. ראה כל פרטי דין זה בסי' נג.