טעויות בהצגת מחירי כרטיסי טיסה

1. האם מותר לקנות כרטיסי טיסה שהוצעו בטעות (computer glitch) במחיר מוזל ביותר?
2. האם יש הבדל בין חברה יהודית (elal) או נכרית (delta)?

תשובה:

שלום רב,

מותר לקנות כרטיסים בזול הן של יהודים והן גויים. אבל אם חברה יהודית לא מעוניינת לעמוד בהסכם, אסור לאיים בתביעה משפטית.

מקורות:

לא ברור לי אם לפי החוק החברה חייבת למכור את הכרטיס במחיר שהוצג בטעות. חוק הגנת הצרכן סעיף 17ב אכן מחייב לתת מוצר במחיר שהוצג. אבל לא ברור אם גם מחיר שהוצג בטעות והצרכן גם הבין וידע שמדובר בטעות, שהעוסק חייב למכור במחיר זה. עיין מה שכתב בית משפט המחוזי בתיק רתק 9674-07-11.
לדעתי, אם חברות התעופה היו מסרבות למכור את הכרטיסים במחיר שהוצג בטעות, היו יכולות לעשות כן ולנסות למצות את כל ההליכים המשפטיים. החברות מכבדות מחירים אלו, כדי לשמור על שמם הטוב ולא מחמת אילוצים משפטיים. גם ייתכן שבחלק מהמקרים החברות עשו את ה'טעות' בכוונה למטרת פרסום.

בנוסף לכך, אם החוק מחייב את החברה למכור במחיר שהוצג בטעות, ייתכן שהוא מחייב מדין 'דינא דמלכותא דדינא', עיין ברמ"א חו"מ סי' שסט סוף סעיף יא, ש"ך סי' עג ס"ק לט ושו"ת חתם סופר חו"מ סי' מד.