נדרי מצוה במחשבה בתרומה לבית הכנסת

שלום רב,
בשבת כיבדו אותי בהוצאת ספר תורה בגין הולדת הבת, והגבאי אמר שתורם כמתנת ידו [ללא ששאל אותי אם אני מעוניין כלל לתרום] בנוסף עליתי לתורה ולאחר הברכה שהגבאי בירך אותי תרמתי 52 ש"ח.
האם אני מחויב לתת גם עבור הוצאת ס"ת שלכאורה הגבאי הכריח אותי לתרום או שאיני חייב.
אציין שבאותו רגע היתה במחשבתי לתרום סכום מסוים?
אין פה עניין גזל מצד הגבאי שלכאורה הוא מכריח אדם לתרום סכום מסוים אם אינו מעוניין?

תשובה:

שלום רב.

למרות שבדרך כלל נדר במחשבה אין לו תוקף, נדרי מצוה לדעת חלק מהפוסקים חלים אפילו במחשבה לבד, וכפי שנלמד מהכתוב "נדיב לב עולות", לכן נראה שכדאי לתרום גם את הסכום שהיה בדעתך לתרום מחמת הוצאת ספר התורה. כמו כן, נראה שהואיל ומנהג המקום הוא שתורמים כסף לבית הכנסת עבור הכיבודים השונים, על דעת כן נהנים מהם ציבור המתפללים.

מקורות:

הרחבה על נושא זה ראה כאן.