הכנה משבת לחול במעשה קל

בס"ד.

כבוד הרב שלום

מדוע מותר (לפי הילקוט יוסף) להוציא אוכל מהמקפיא למוצאי שבת ואסור מיום טוב א' ליום טוב ב'?
בכבוד רב

דוד

תשובה:

שלום רב.

לא מצאתי את דבריך בילקוט יוסף.

להלכה, במשנה ברורה סי' תרסז סעי' ה הביא מהחיי אדם, שהואיל והוצאת יין ממקום איחסונו או לענינינו הוצאת אוכל מהמקפיא זהו מעשה קל, אין בכך מעשה הכנה ולכן ניתן להקל בזה לצורך מצוה או צורך גדול. ולכן, להיפך מדבריך, לצורך חול נראה שיש להחמיר אולם לצורך סעודת יום טוב ניתן להקל, ובלבד שיוצא בשעה מוקדמת יחסית שלא יהיה ניכר ממעשיו שהוא עושה זאת לצורך הלילה.

הסיבה לכך שהחיי אדם מקל בענין זה דוקא לצורך מצוה, משום שכל ראיותיו אמורות באופן הזה וממילא אין לו ראיה להקל לצורך חול ממש. אולם, ראה בס' ארחות שבת פרק כב הערה רסז שהביאו ראיות שדבר זה מותר גם לצורך מניעת הפסד שאין בה מצוה, ותמהו מפני מה לא התיר החיי אדם גם לצורך חול ממש.