השלמת רמ"ח תיבות בקריאת שמע כנגד רמ"ח איברים

מה הדין אם התחלתי קריאת שמע לאחר הציבור ואני כנראה לא יספיק לגמור עם הציבור האם אני צריך לומר קל מלך נאמן או לא, ומה הדין אם התחלתי ביחד אבל לוקח לי יותר זמן, ומה אם הם כבר סיימו ק"ש לפני שאני התחלתי?
תודה

תשובה:

שלום רב.

גם אם אתה באמצע קריאת שמע, ניתן לשתוק ולהאזין לסיום קריאת שמע מהש"ץ ולקיים בכך ענין זה של רמ"ח תיבות כנגד רמ"ח איברים שבגוף. ויש אומרים, שבאופן זה עדיף שלא לצאת ידי חובה מהש"ץ כיון שהדבר אינו נעשה לפי סדר התפילה, אלא יקיים ענין זה על ידי ט"ו ווין שבברכת ויציב [ויציב ונכון וכו']. במקרה שהש"ץ מסיים לפני שאתה מתחיל, בודאי לא ניתן לצאת ידי חובה ממנו ויש לקיים ענין זה באופן האמור.

מקורות:

על עיקר דין זה ראה שו"ע סי' סא סעי' ג. דעת הסוברים שיש לשתוק ולשמוע מהש"ץ: שערי תשובה שם בשם סדר היום, מגן גיברים שם ס"ק ה. דעת הסוברים שיש להמתין לברכת ויציב: יסוד ושורש העבודה שער המזרח פרק ד, בן איש חי וארא אות א, וכף החיים ס"ק טז, דעל פי סוד אין ראוי להפך את הסדר.