הוצאת גלעיני פירות מהפה בשבת

שלום לכבוד הרבנים הגאונים

האם מותר להוציא קליפות או חרצן של זית מהפה באופן שלא נותר עליו שום בשר או דבעינן דווקא לזורקו מהפה (שיש בזה חוסר בדרך ארץ כמובן)

בברכת שבוע טוב

הערה : אין באפשרותי לראות את התשובה באתר על אודה אם תשלכו אותה במייל זה

תשובה:

שלום רב.

מעיקר הנידון אין איסור להוציאו מהפה וככל "גרף של רעי" שאין בו איסור מוקצה כיון שהוא מפריע במקומו. אולם, ידוע שמנהגו של החזון איש היה להקפיד בכך [ומן הסתם היה משליכו מפיו באופן שאינו גורם דחייה לסובבים].

מקורות:

בגמרא בשבת קמג ע"א שרב ששת היה מקפיד להשליכם מפיו ולא היה מטלטל בידו, ומשמע ששאר האמוראים שם לא הקפידו על כך. וכן כתבו האחרונים על פי סתימת לשון הרמב"ם פכ"ה הל' טז. וראה ס' שביתת השבת בורר ס"ק כד, חזון איש סי' מז ס"ק טו, שמירת שבת כהלכתה פ"כ סעי' כו. על הנהגת החזון איש ראה ס' דינים והנהגות מהחזו"א פרק יד. וראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"ה סי' ט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מישהו אמר לי דבר שלא שמעתי מעודי שיש איסור להוציא עצם מהפה משום בורר ולכן צריך להשאיר מעט בשר עליה האם יש דעה כזו בעולם שיש בורר כאשר זו דרך האכילה?

    תודה רבה!