חברים קנו שתייה ביחד ולא דורשים מאחד מהם לשלם

לכבוד הרב אני וחברים הזמנו משהו לאכול וגם בקבוק שתיה ואני בסוף לא שתיתי אתם האם אני צריך להשתתף אתם בתשלום על הבקבוק או לא. אבל הם לא מבקשים ממני לשלם להם וגם שאלתי אחד מהם אם הוא רוצה שאני ישתתף אז הוא אמר לי שהקבוצה אמרה שבגלל שלא שתית אתה לא צריך לשלם האם זה אומר שהם מחלו לי או רק שהם מתביישים לבקש ממני סכום קטן ואני כן צריך לשלם.

תשובה:

אם הם לא מבקשים אינך חייב לשלם, משום שיש להניח שהם מבינים שאינך מחויב לשלם ועל דעת כן קנו את השתייה שמי שלא ישתה אינו משתתף. גם אם נניח שהם לא מבקשים בגלל הבושה, אינך חייב לשלם להם כל עוד שאינם מבקשים. במקרים אחרים שהמלווה מרגיש שלא בנוח לבקש, יכול להיות מצווה על הלווה לשלם לפנים משורת הדין, אבל במקרה זה שלא שתית אין שום עניין לשלם.

מקורות:

לעניין מלווה שאינו תובע את הלווה להחזיר את ההלוואה, עיין ש"ך חו"מ סי' רלב סק"ב.

אדם שמוחל מחמת בושה, המחילה תקיפה, משום שבושה אינה בגדר אונס אלא שיקול אישי. עיין שו"ע חו"מ סוף סי' רה.