סדר לימוד משניות ביום היארצייט

ב"ה
שלום כבוד הרב שליט"א
איזה משניות לקרוא באזכרה י"א חודש לאישה
שמה מרים/מירב
תזכו למצוות

תשובה:

שלום רב

יש נוהגים ללמוד ביום השנה משניות מסכת חגיגה. כמו כן הובא בספרים, שעל ידי לימוד פרק ז' במסכת מקואות מעלין הנשמה של הנפטר למקומה ולכן האבל כל י"ב חודש
וכן ביארצייט ילמד פרק זה כדי לתקן נשמת אביו ואמו וכן על קרוביו ואוהביו. יש ללמוד את הפרק כולו מתחלתו ועד סופו לפי שראשי התיבות של הג' משניות הראשונות הוא אי"ה ור"ת של ד' משניות אחרונות הוא נשמ"ה. ויכוין בלימוד משניות אלו להעלות הנשמה למקום העליון הנקרא אי"ה ובמשנה ד' של אותיות נשמה המתחלת בתיבת נפל שהוא ר"ת פור נתן לאביונים יפריש צדקה להעלות נשמת הנפטר מנפילתו ע"י צדקה.

עוד כתבו הספרים שיש סגולה ללמוד בי"ב חודש וביארצייט משניות טהרות ופרק כ"ד ממסכת כלים [שלשה תריסין הן] הוא המסוגל יותר מפני שיש בו י"ז משניות וכל משנה
ומשנה מסתיימת בתיבות "טהור מכלום" או "טהורה מכלום" וסוף הפרק מסתיים "בין מבפנים בין מבחוץ טהור" והוא רמז על הנשמה הקדושה. וכן לימוד כל המשניות הוא
טובה גדולה לנפש המת ואמרו רז"ל שאשר בן יעקב אבינו ע"ה יושב על פתח של גיהנם ומציל כל מי שלומדים משנה בעבורו.
מלבד זאת נוהגים ללמוד ביום היארצייט פרקי משניות המתחילים באותיות של שם הנפטר.

מקורות:

ראה בהרחבה בס' דברי סופרים פרק סה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לכבוד הרב שליט"א
    ראשית תודה לרב ,
    לא הבנתי בשורה שכתב הרב : וכן ביארצייט ילמד פרק זה ,
    לאיזה פרק התכוון כבוד הרב? וגם היכן האותיות אי"ה? וראשי תיבות משניות ?
    וגם ראשי תיבות ? פור נתן לאביונים .
    בברכה רבה ויום מבורך לרב.

  2. המדובר הוא בפרק ז ממקואות. בפרק זה שלושת המשניות הראשונות פותחות באותיות אי"ה, וממשנה ד באותיות נשמה. כמו כן המילה הראשונה בפרק ד היא נפל ראשי תיבות פיזר נתן לאביונים וזהו הזמן לתת צדקה לעילוי נשמת הנפטר.