זכויות יוצרים בהפצת ספר שנסרק על ידי אדם אחר

שלום
רציתי לשאול על ספר שנסרק לPDF ע"י חברה, והיא הסכימה להעמידו לרשות הציבור לשימוש פרטי לא למטרת רווח ולא לשימוש ציבורי.

והיא משום מה לא מסכימה שימשיכו אנשים אחרים לעשות את אותה פעילות (דהיינו שגם הם יפיצו את הספרים לרשות הציבור באותם תנאים בדיוק) אע"פ שאין להם שום רווח בזה, וגם הם מתכוונים לתועלת הציבור בלבד.

האם זכויות יוצרים הוא כמו כל חפץ שאדם יכול להחליט לעשות בו מה שירצה, ולא נכנסים לשיקולים שלו, או שצריך שיהיה יסוד של נזק, וכיון שהם עושים בדיוק אותו דבר, אין כאן שום נזק.

(חשוב לי לדעת מה עדיף לעשות, ולא רק מה חייבים, כי אם עדיף להימנע, חבל סתם להיכנס לזה- "מה לי ולצרה הזאת?")

תשובה:

שלום רב,

במקרה של שימוש מסחרי המתחרה ביוצר של איסור של 'יורד לאומנות חבירו'. ישנם הסוברים שיש בעלות על יצירה רוחנית גם כאשר אין פגיעה, אבל בעלות זו היא רק כאשר לפי החוק יש בעלות. ישנם סוברים שיש איסור להעתיק מקלטת, ספר או דיסק כאשר המו"ל אוסר זאת, מטעם שהמו"ל שייר לעצמו בעלות בקלטת, בספר או בדיסק.

במקרה זה, נראה שאין נזק מסחרי. וכן לא מדובר ביצירה שיש בעלות עליה לפי החוק (למיטב ידיעתי, יש זכויות יוצרים רק למחבר הספר ולא לזה שעשה עבודת סריקה). וכן לא מדובר בספר או דיסק ממשי, אלא בקובץ הנמצא במחשב שלך. כך שלפי כל הדעות אין שום חשש להעביר לאחרים, גם ללא הסכמת זה שעשה את עבודת הסריקה.

מקורות:

עיין בספר משנת זכויות היוצר ועיין בעלון המשפט גליון 39.