שאלות בעניין עובד ומעביד (פנסיה, עשיית דין לעצמו, הלשנה במס הכנסה)

בס"ד

לאתר דין שלום..

יש לי 4 שאלות כולן קשורות באותו הנושא…

רציתי לדעת אם פנסיה היא דבר שקבוע בחוק אם בעל הבית משלם לי אותה באופן חלקי מה שפוגע בי בעתיד לכשאצטרך אותה האם הוא גוזל אותי?

במדה והוא אכן גוזל אותי האם אני יכול לקחת את ההפרשים מהקופה של העבודה ללא ידיעתו…

כמו כן האם הלשנה במס הכנסה היא איסור הלכתי …

אם נהרס בגד של לקוח בשעת העבודה מי צריך לשאת באחריות העובד או המעביד..

תודה…

תשובה:

שלום רב,

למיטב ידיעתי, החוק אכן מחייב את המעסיק להפריש עבור פנסיה. ומשום כך המעביד חייב לתת לך אותו.

אין לקחת מהקופה, יש לתבוע את המעביד על נושא הפנסיה.

אסור להלשין במס הכנסה. על אף שחובה לשלם מסים, עם זאת, מאחר ולא ניתן להבטיח שרשויות המס לא יענישו יותר מהדין, אסור להלשין.

לגבי הבגד, תלוי כיצד הוא נהרס.

מקורות:

לעניין חוק חובת הפנסיה עיין כאן. חוק זה מחייב ככל החוקים הנוהגים בין עובד ומעביד מדין מנהג המדינה. עיין שו"ע חו"מ סי' שלא.

לעניין הלשנה, אף שבשו"ת יחווה דעת ח"ה סי' סד פוסק שיש חיוב על פי תורה לשלם מסים, ועיין גם בשו"ת משנה הלכות ח"ו סי' שיג, מכל מקום אסור להלשין. כיון שלא ניתן לקחת אחריות שפקידי המס לא יעשו שום פעולה בניגוד לדין, ומבואר בספר חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל י שאסור לספר לנגזל על מי שגזל אותו כשיש חשש שהנגזל יזיק לגזלן שלא כדין. בנוסף לכך, אם עושים כן מחמת שנאה או קנאה (וכך זה ברוב מקרי ההלשנות) בודאי אסור, עיין בחפץ חיים שם.