חיתוך נייר טואלט בשבת

שלום,
יש כמה זרמים בדת, כיפה סרוגה, ש"ס, מאה שערים וכד'. האם לאדם דתי שאינו חרדי זה חילול שבת להשתמש בנייר טואלט רגיל ? (שצריך לתלוש.) תודה

תשובה:

שלום רב.

ראשית חשוב מאוד לדעת, שהתורה מסורה לנו מהשמים ויש הלכה אחת לכולם, הכיפה על הראש אינה משנה לענין קביעת ההלכה. ולכן, גם אם בענינים של השקפת עולם יש הדגשים שונים, כללי ההלכה צריך שיהיו ברורים מוצקים ומיוסדים על מסורת הדורות. התורה אינה נתונה לסמכותו של שום אדם בעולם, ואף אחד אינו רשאי לבצע הקלות למיניהן…

בקריעת נייר טואלט ישנן שתי חששות בשבת" א. איסור קורע. ב.איסוור מחתך, שענינו קריעה או חיתוך של דבר לפי מידה. אולם, אדם שנקלע למקום מסויים ונזקק בדחיפות לנייר טואלט ואין בנמצא נייר חתוך, רשאי לקרוע בשינוי כלומר על ידי מרפקו וכיוצא בזה, לפי שבאופן זה המלאכה אסורה מדברי חכמים בלבד, וכלל הוא בידינו שמלאכות שאינן אסורות מהתורה אלא מדברי חכמים יש להקל בהן במצבים כאלו מפני כבוד הבריות.

היתר זה אינו אמור אלא באופן האמור, אולם אדם שנמצא בביתו אינו רשאי להקל בכך, כיון שהיה לו לדאוג לכך מראש לפני שבת.

בהצלחה רבה ושבוע טוב.

מקורות:

ראה ס' ארחות שבת פרק יא סעי' כא – כב, על פי משנה ברורה סי' שיב ס"ק כ.