תערובות של קמח חיטה וקמח קטניות אם מברכים על פת הנאפית מהן ברכת המזון

שלום רב במאכלים שצריך לאכול כזית להתחייב בברכה אחרונה אלא שאותו כזית מעורב במינים שונים שצריך לאכול שעור כזית בכדי אכילת פרס האם הכוונה שיש לאכול שעור פרס בזמן אכלת פרס שאז ודאי יאכל כזית או שבתערובת כזאת של אחד משמונה יספיק לאכול כזית בלבד

תשובה:

שלום רב.

בענין זה נחלקו הדעות: דעת הגר"א ודרך החיים, שאדם שעירב קמח קטניות עם קמח חיטה ואפה מהם פת אינו מברך ברכת המזון עד שיאכל כזית מהדגן עצמו, ולכן עם עירב כזית קמח חיטה עם 7 כזיתים של קמח קטניות, עליו לאכול את כל הפת בתוך 4 דקות כדי לברך ברכת המזון. אולם, בס' מאמר מרדכי חולק, וסובר שכאשר יש בפת שיעור של כזית  דגן בכדי אכילת פרס, כל כזית וכזית מהפת מחוייבים בברכת המזון, ולהלכה נקט המשנה ברורה כדעה הראשונה.

הנקודה המענינת היא, שהמשנה ברורה לכאורה סותר בכך דברי עצמו בהל' פסח, שם הוא פוסק, שאדם שעירב קמח חיטה עם קמח דוחן ואפה ממנה פת, אם יש בה כזית דגן בכדי אכילת פרס ניתן לצאת בה ידי חובת אכילת מצה בכל כזית וכזית.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רח ומשנה ברורה שם ס"ק מג ובשער הציון ס"ק מה. וראה משנה ברורה סי' תנג ובשער הציון שם ס"ק טז.