לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מצא שטר כסף בפרוזדור בית המדרש

שלו' כבוד הרב
מצאתי שטר כסף בפרוזדור ביהמ"ד ורציתי לקחתו כיון שהיה נראה שלא כדרך הינוח והעירני אחד:

א. י"א ששטר כסף של יותר מדולר אחת יש בו סימן מנין ועלי להכריז.
ב. אפשר דחצר [פרוזדור] ביהמ"ד [המקום ששותים קאווע] קונה לביהמ"ד.
ג. יש לפנים משורת הדין להחזיר ואולי גם להכריז.
ד. אפשר דצריך לתת לצדקה דהרבה מעות שבביהמ"ד הוא מצדקה.
נא לחוות דעת תורה!
ייש"כ

תשובה:

שלום רב,

כל הטענות אינן טענות נכונות. הנך רשאי לקחת את הכסף לעצמך.

א. ודאי שלא. מה משנה אם קוראים לשטר זה 100 ש"ח לבין אם קוראים לו סלע למשל, או מה משנה אם קוראים למטבע שקל אחד לבין אם קוראים לו 100 אגורות. וכי השם קובע.

ב. אינו קונה.

ג. המצווה להחזיר לפנים משורת הדין היא רק אם ידוע מי איבד אלא שהוא התייאש. ייתכן שה"ה אם אדם אומר שהוא איבד שטר זה ומאמינים לו שאכן כך (וכגון: אם כל המתפללים האחרים בדקו בכיס וראו שהם לא איבדו), אבל לא מצאנו שיהיה חיוב להכריז.

ד. הרוב אינו מכספי ביהמ"ד.

מקורות:

א. דין סימן במטבע הוא בשו"ע חו"מ סי' רסב סעיף יב שצריך שלושה מטבעים מונחים בצורה מיוחדת. דין סימן בשטרות הוא בסי' סה סעיף י שצריך שלושה שטרות כרוכים יחד.

ב. עיין קצות סי' ר סק"א ונתיבות בהקדמה שם.

ג. דין לפנים משורת הדין הוא בסי' רנט סעיף ה.

ד. עיין במשנה שקלים פרק ז.