ניקוי נעליים מבוץ בשבת

האם מותר לנקות נעלים מבוץ שבת עם מים ?

תשובה:

שלום רב.

שאלתך נוגעת לשני נידונים שונים:

א. בוץ יבש על גבי הנעליים אסור לפוררו ולהסירו משום איסור טוחן, אולם מותר לקנח בוץ לח שאינו מתפורר אלא נמרח.

ב. מותר להשרות נעליים במים כדי שיתנקו מעצמם, אולם, אסור לשפשף את הליכלוך כדי להסירו. דין זה אמור בנעלי עור בלבד, אולם נעליים שיש בהם חלקי בד און שהם תפורים בחוטים, אסור לשרותם במים.

מקורות:

א. שו"ע סי' שב סעי' ז, וראה רעק"א שם מה הקשה.

ב. ראה שבת קמב ע"א, וביאור הלכה סי' שב סעי' ט. שם מבואר, שאף על פי שלענין בגדים ההלכה היא ששרייתו זהו כיבוסו, לענין כלי עור או ניילון וכיוצא בזה שאינם סופגים כל כך, השרייה מותרת ורק שיפשוף אסור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במקרה שמה שעלה זה בוץ תוכל להסירו עם נייר, אולם, אם הרטיבות הנשארת על הנעל מסייעת בנקיונה, נחשב הדבר כנקיון במים על ידי שיפשוף שכאמור אסור בשבת.