האיסור להמר בקזינו לספרדים ולאשכנזים

שלום כבוד הרב,
שאלתי לגבי הימור בקזינו בין לאשכנזי בין לספרדי, מבחינת אסמכתא אם הבעלים יהודי. ומה לגבי הימור מול יהודי שכבר פרט את כספו למטבעות של הקזינו ומניח אותם על השולחן בעת ההימור. תודה.

תשובה:

שלום רב,

בכל הימור יש איסור לעסוק בדברים בטלים בין לאשכנזים ובין לספרדים. אלא שלספרדים (הנוהגים כדעת הרמב"ם) יש גם איסור גזל כאשר משחקים מול יהודי ואיסור זה לא שייך כאשר משחקים מול גוי. לא משנה מי הבעלים של בית ההימורים אלא מיהו המשחק מולו. לאשכנזים אין איסור גזל, אלא שאם אין לו פרנסה אחרת הוא פסול לעדות ואם יש לו פרנסה אחרת האיסור אינו כה חמור, אבל בכל מקרה אסור משום שעוסק בדברים בטלים ואם הוא משחק עם גוי הרי זה גרוע יותר משום שיש חשש שילמד ממעשיו.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שע סעיף ג. המקור לאיסור לשחק משום דברים בטלים הוא ברמב"ם הלכות גזילה פ"ו הלכה יא ומשמע בטור שם ובראב"ד שם שעל איסור זה אין מחלוקת, המחלוקת היא רק מתי נפסלים לעדות ובטעם הפסול. המקור לאיסור בגוי שלא ילמד ממעשיו הוא בראב"ד שם.

ייתכן שבאופנים שאסמכתא אינו קונה (אם הכסף אינו מזומן על השולחן, או שאינו קנוי שניהם, עיין רמ"א חו"מ סי' רז סעיף יג) יש איסור גזל גם לפי הרמ"א.