אבל – אם רשאי לעלות לחתן תורה בשמחת תורה

האם אבל על אבא יכול להיות חתן תורה או חתן בראשית?

תשובה:

שלום רב.

בשאלה זו נחלקו הדעות, והכרעת הפוסקים היא שאבל אינו עולה לחתן תורה או חתן בראשית אלא רק לאחת העליות הרגילות.

מקורות:

כ"כ הגר"ז מרגליות אבילות סעי' יט, ומקור הדברים בשו"ת דבר שמואל סי' עד ועוד פוסקים, ושלא כדעת הנאמן שמואל סי' לט, וע"ע באר היטב סי' תקסט. וראה ס' פני ברוך עמ' שיד שכך הסכימו רבים מחכמי ספרד. וראה שם בהערה בשם ס' כסא אליהו, שיש שהקלו בכך לבני ארץ ישראל שהוא יו"ט ודאי, ולא החמירו אלא בחו"ל ששמחת תורה היא ביו"ט שני של גלויות שקדושתו פחותה. אולם, המנהג הוא שגם בארץ ישראל אינו עולה לחתן תורהובראשית.