תביעת הסתרת נוף וירידת ערך

לכבוד הדיין שליט"א

שכן בבניין ממול שמוסיף קומה ומסתיר לנו בכך את הנוף, האם יכולה להיות לנו תביעה כלשהיא עליו בגין כך?
השכן גם אמר בשם הקבלן שישתדל להנמיך את הבניה ככל שניתן וגם ינמיך את הרעפים בשיטה מיוחדת, לבסוף בנה הכל כרגיל ולא קיים את דבריו, האם על זה כן שייכת תביעה או תרעומת?

תודה מראש

תשובה:

עילה לתרעומת יש כאשר הוא לא עמד בדיבורו. אבל, ברוב בתי הדין לא יקבלו את התביעה, מאחר שאין מקור לנזק של הסתרת נוף בהלכה, וכן הוזלת מחיר הדירה אינה בהכרח טענה, בנוסף לקושי להוכיח זאת (כל מתווך יגיד אחרת).

אם מדובר בשני בניינים הבנויים על חלקה אחת בטאבו (כגון שיש חניה משותפת), יש מקום לתביעה, מאחר שמדובר על שינוי בבית המשותף ללא הסכמת השותפים.

מקורות:

ראה שו"ת מהרלב"ח סי' מד, ובפתחי תשובה חו"מ סי' קנד סק"ח. וראה עוד בשו"ת בית יצחק בהשמטות לחו"מ סי' יד לגבי תביעה לירידת ערך. ועיין עוד בספר משכן שלום סי' ט הערה *מז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכ' הדיין שליט"א.
    האמירה לפי ברוב בתי הדין לא יקבלו את התביעה אינה מדויקת.
    ישנו פס"ד של הרה"ג יעקב אריאל בבית הדין 'ארץ חמדה – גזית', רב העיר רמת גן המקבל תביעת הסתרת נוף, גם אם באופן חלקי ובודאי שכך פוסקים דיינים נוספים, ואמנם אין בספרות המוקדמת תביעות שכאלה (אמנם כמובן שיש התייחסויות מהן ניתן ללמוד להלכה זו). אך מכיוון שכיום הרבה מאוד אנשים קונים נכסים על דעת הנוף הנשקף מהם יש מקום, לכל הפחות, לדון בתביעות מעין אלו.

  2. תודה על הידיעה החשובה,
    אבל, עם כל הכבוד להרה"ג יעקב אריאל, עדיין אין זה סותר את העובדה שברוב בתי דין לא יקבלו את התביעה.