מהותו של גזר הדין בראש השנה

שלום יש לי שאלה אם נגזר על אדם ביום ראש השנה למות לפני זמנהו האם על ידי מצוות שהוא יתקן במהלך השנה החדשה יכולים לדון אותו בשנה הבאה שיוספו לו חיים … וזה יחזור לכך שהוא ימות בזמנו .?

תשובה:

שלום רב.

אין ספק שכל זמן שאדם חי הוא תמיד יכול לתקן. אלא שקל יותר לזכות לשנה טובה ומבורכת בזמן שהקב"ה קרוב אלינו ביותר – בימי הרחמים והסליחות – וקודם שנגזר הדין חלילה, מאשר להפוך את הדין על פניו לאחר שכבר נקבע.

בספרי מחשבה מבואר, שעיקר הדין בראש השנה אינו נוגע למתן שכר ועונש על המצוות והעבירות, שהרי לשם כך מצפה לכולנו יום הדין הגדול והנורא לאחר סיום חיינו עלי אדמות, אלא עיקר תכליתו של דין זה לקבוע את תפקידיו של כל אדם לשנה הבאה, והכלים שינתנו לו לצורך 'יום תפקידו, וזאת, בהתאם לביצוע תפקידיו בשנה שעברה. וזהו עומק כוונתנו בבקשה "זכרנו לחיים… למענך אלוקים חיים", כלומר, אין אנו מבקשים חיים כדי שנוכל "לכייף" כאן עוד שנה, אלא "למענך", כדי שנוכל לקיים את מצוותיך בנחת ובשלוה באין מפריע, וכמו שנאמר "כי לא תחפוץ במות המת כי אם בשובו מדרכו וחיה".

חיים טובים ומאושרים!