11 חודש לפטירת הורה

שלום

האם לפי עדות אשכנז מקיימים אזכרה או עולים לקבר של אבא שנפטר לאחר 11 חודשים?
האם יש משהו מיוחד שעושים ב11 חודש?

תודה

תשובה:

שלום רב.

מנהג בני אשכנז שעושים את האזכרה בסוף השנה ממש ולא בסוף הי"א חודש, זמן זה מיועד רק לסיום אמירת הקדיש והפסקת התפילה לפני העמוד [הטעם לכך, הוא משום שענין הי"ב חודש הוא משום שכך הוא משפט הרשעים בגהנום, וממילא הנפטר זקוק בכל אותם חודשים לזכויות רבות. אלא שאם אמירת הקדיש תמשך כל הי"ב חודש יהיה בכך גנאי לנפטר, שמוחזק הוא כרשע בעיני בניו, ולפיכך מסיימים את אמירת הקדיש חודש אחד לפני כן].

בשו"ת ברית כהונה לרבי כלפון הכהן כתב, שהואיל ואין מקור בדברי חז"ל לאזכרה שעושים בסוף י"א חודש, אלא מנהג בעלמא הוא, בעת הצורך ניתן להקדימה או לאחרה כמה ימים. ומבואר מדבריו שאף לבני ספרד לא היה ברור מקורה הקדום של אזכרה זו.

וכ"כ בשו"ת מבשרת ציון (מוצפי סי' כה) שאזכרה זו שעושים הספרדים בסוף יא חודש, אין לה מקור בחז"ל ובדברי המקובלים כלל. וכל מקורה הוא בדברי הרמ"א הנ"ל שמסיימים את אמירת הקדיש באותה שעה.