שכן הוציא מחצרו ארון חשמל חיצוני (פילר), שהיה אמור להיות שם לפי תכנית הבנייה. האם אפשר לחייבו להחזיר את הארון לחצרו?

שאלה:

פיתוח תשתיות בשכונה שלנו בוצעה ע"י חברה קבלנית כאשר כל אחד מאיתנו השתתף בדמי פיתוח ושילם לקבלן המפתח.
אנו שכנים ויש פילר (ארון חשמל חיצוני) משותף. לפי תוכניות הפיתוח של המועצה הפילר היה אמור בחלקו של שכני וארון בזק אצלי.
השכן בנה את ביתו לפני שבוצעו כל הפיתוח ובמקום שפילר בנה שער כניסה לביתו. בפועל לפי "טענת השכן" המפתח שם את הפילר אצלי. השכן מודה שהזיז את הפילר כדי שמיקום גדר שלו יראה חוקי אבל הוא טוען שהזיז את הפילר קדימה ולא לצדדים ולכן זה לא משפיע עלי. לטענתו המפתח החזיר את הפילר בחזרה למקום השגוי. המפתח אינו מוכן לשנות את מיקום הפילר. כעת לאחר שאני בניתי, אנו מנסים להזיז את הפילר למקום חלופי. אין באפשרותינו לחייב את המפתח לשנות את מקום הפילר. מי צריך לשאת בהוצאות הזזת פילר ? האם אפשר לחייב את השכן שימציא מקום חלופי אצלו לפילר בשטח שלו ?
בברכה
נ.ב. אני חייב להודות שבאחרונה נחשפתי לאתר שלכם וזה דבר שיכול לפתור הרבה בעיות בדרך תורתינו.

תשובה:

ההסכם שערכתם מול הקבלן הינו הסכם הדדי, שתנאיו מחייבים את כל אחד מהחותמים. אם לפי הסכם זה, הוסכם שארון הפילר יהיה בשטחו של השכן, הוא אינו יכול לבטל הסכמה זו, אלא אם החותמים האחרים על ההסכם ימחלו לו על התחייבותו. לכן עליו לאפשר החזרת הפילר לשטחו.
אם הפילר היה כבר מותקן בשטחו, והוא הוציאו, כפי שמובן מנוסח השאלה,  הוצאות ההחזרה יחולו עליו, אף שהוציאו מתחילה למקום חיצוני. אך אם הפילר לא היה מותקן עדיין בשטחו, והקבלן התקינו ברשותך במקום במקום חילופי שהשכן ביקש, ולו היה מותקן במקום זה, לא היה הפילר אמור להפריע לך, אינך יכול לחייבו בהוצאות ההעברה.

נכתב ע"י הרב אברהם צבי הכהן

רב "קהל חסידים" שיכון ה' בני ברק

חבר בד"ץ קהילות יעקב – בני ברק

בראשות הגאון רבי יעקב מאיר שטרן שליט"א

טלפון להזמנת תור לדיונים בבית הדין: 0504109303