קניית כרטיסי הגרלה במעשר כספים

שלום רב,
רציתי לדעת האם מותר לתת מכספי מעשרות (הכל או חלקית) תרומה לארגון העוסק בקירוב רחוקים, כאשר יש טובת הנאה מכך.

תשובה:

שלום רב.

מעשר כספים מיועד בעיקרו לתמיכה בתלמידי חכמים עניים, אולם ניתן לקיים בו גם שאר מצוות, ולכן ניתן לתת אותו לאירגון העוסק בקירוב רחוקים. בנוגע לטובת הנאה שיש מכך [כרטיס הגרלה וכיוצא בזה] הכלל הוא כך: הנאה שלא היית משקיע בה כסף מותר לקבלה באופן זה, שכן מוכח מהנהגתך שהמטרה העיקרית היא לתרום לאותו אירגון. אולם, טובת הנאה שאתה מוכן להקיע בה סכום דומה, לא ניתן לקבלה על ידי מעשר כספים.

יש שהורו לענין מכירה סינית הנעשית לטובת אירגון צדקה וכדומה, שרבע מסך התרומה ינתן מכסף שאינו מעשר כספים, שכן סכום מועט כזה בדרך כלל אדם מוכן להשקיע משלו לצורך רכישת כרטיסים במכירה סינית, וממילא, לא ראוי שיקח זאת מכספי מעשר.

בהצלחה.