אבל בתוך שנה, אם רשאי להשתתף בהכנסת ספר תורה לעילוי נשמת אבא

שלום

אבא שלי נפטר בח' אדר תשע"ג, אני מארגן ס"ת לעילוי נשמתו ,ובעז"ה נכניס את הספר תורה בתאריך ו' אדר א תשע"ד בלילה (כלומר ליל ז' אדר א) מכיוון שיום הפטירה והקבורה יוצא בשבת.
האם מותר לי להשתתף בהכנסת ספר התורה עם מוזיקה? ולהשתתף בסעודה?
והאם לפי עדות אשכנז אפשרי במקום לעשות סעודה ,להגיש רק כיבוד קל בהכנסת ספר התורה?

תשובה:

שלום רב.

הואיל ואתה שותף בכתיבת ספר התורה בממון ומבחינה אירגונית, ובמידה רבה אתה נחשב כבעל השמחה באירוע זה, מותר לך להשתתף בסעודה, אולם, לענין הריקודים והתזמורת  שקודם לכן נראה שיש להחמיר שלא להשתתף בהם [אף שנראה שמותר ללכת תחת החופה עם הספר תורה ביד בלי לרקוד].

בנוגע לנתינת כיבוד קל במקום סעודה, יש לדעת שאין חיוב ממש לעשות סעודה לגומרה של תורה אולם כך הוא המנהג וראוי להרבות בשמחה חשובה זו.

מקורות:

בש"ך סי' רמו ס"ק כז הביא בשם מהר"ם מינץ שאבל רשאי להשתתף בסעודה של סיום מסכת כיון שאינה נחשבת סעודה של שמחה ממש אלא כסעודת מצוה הבאה לבטא את חשיבות הלימוד. אולם, בהגה' בית לחם יהודה שם החמיר שלא ישתתף אלא אם כן אף הוא בין מסיימי המסכת. וראה ס' פני ברוך עמ' רכה הערה סז* בשם גדולי הוראה שאף סעודה של הכנסת ספר תורה דינה כך.

בנוגע לריקודם, נראה שדינם שווה לשמחת בית השואבה שאבל אינו משתתף, כמבואר בגשר החיים פרק כג.