רציתי לשאול על גרנולה בזמננו שאני אוכל אותה לבד האם אני מברך אדמה ואם אני מערב אותה ביוגורט ככה שיוצא שזה נדבק קצת אז אצטרך לברך מזונות והאם שהגרנולה מעורבבת רק עם חלב מה יברך על זה
תשובה:
שלום רב.
בנוגע לגרנולה ביוגורט יש לדון בשני ענינים: 1. כאשר היוגורט עיקרי יותר מהגרנולה היא טפילה לו בברכה ומברך שהכל בלבד, כך שכל דברינו אינם אלא כשכוונתו לאכול את הגרנולה, אלא שכדי להטעימה ולרככה הוא אוכל עמה יוגורט. 2. בנוגע לדיבוק ההופך אותם לדייסה לענין ברכת מזונות, כתבו הפוסקים, שכאשר הם מתבשלים במים על האש, גם דיבוק קל מחשיבם לדייסה וברכתם מזונות, אולם, כאשר שורים אותם במשקה קר, אין לברך מזונות אלא אם כן נעשה כדייסה ממש, ולא רק נדבקו מעט. ולכן, גרנולה ביוגורט ברכתה אדמה, ואם שורה אותה בחלב זמן רב עד שמתרככת מאוד ברכתה מזונות.
מקורות:
ראה ס' וזאת הברכה בירור הלכה סי' כז. וראה שם, שיש מפעלים שמבשלים את השיבולת שועל לפני עשייתה לגרנולה, ובאופן זה ודאי ברכתה מזונות גם כשהיא נאכלת לבדה. אולם ברוב המפעלים היא רק נאפית בחום התנור.
אז אני מבין שעליי לברך אדמה ואם דעתי גם על היוגורט אצטרך לברך שהכל גם עליו האם כך עליי לנהוג אכן כאשר אני משהה את הגרנולה כחצי שעה ביוגורט זה מתרכך מאוד האם כאשר השהתי את זה כך אז אברך מזונות ושהכל
אמת ויציב. רק נקודה אחת: אם דעתך בעיקר על היוגורט והגרנולה באה להטעימו, אין לברך על הגרנולה כלל.
שלום
מה מברכים על גרנולה (שיבולת שועל, שקדים, דבש, שמן) שאפו אותם בתנור?
אם לא התבשל כלל בנוזל – אדמה
אני מבין שאם אפיתי גרנולה בתנור וזה נדבק קצת על ידי הדבש זה אדמה
נכון.
השאר תגובה