זמן קריאת שמע לכתחילה, בתוך התפילה או סמוך לנץ?

שלום
אם אינו יכול להתפלל בנץ אבל ער הוא האם יקרא שמע מתחילת הזמן כרבע שעה אחר השחר או יקרא סמוך לנץ ללא תפילה ותפילין?

תשובה:

שלום רב.

לא הבנתי כל כך את שאלתך. אדם שמתפלל שחרית לפני סוף זמן קריאת שמע, עדיף שיאמר את שמע עם ברכותיה כשתפילין לראשו קודם שמתפלל שמונה עשרה. אדם שרואה שלא יספיק להניח תפילין לפני סוף זמן קריאת שמע, יקרא לפני כן, ויש סוברים שיש מעלה לקרוא אותה בסמוך ממש לנץ.

מקורות:

ראה שו"ע סי' נח ובמשנה ברורה שם. אמרו חז"ל: "הקורא את שמע ללא תפילין כמעיד עדות שקר בעצמו", שהרי הוא אומר והיו לאות על ידך ואינו מקיים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום אני יסביר יותר.
    אדם שהוא ער בזמן עלות השחר עד אחר הנץ אבל יש לו מנין קבוע ב 8 בבוקר. האם כדאי שיקרא שמע בכל אופן אפילו בלא תפילין ואינו סומך גאולה לתפילה קודם שעה 8? האם יקרא שמע סמוך לעץ או שיקרא שמע מתחילת זמנה שהוא כרבע שעה אחר השחר?

  2. זמן קריאת שמע היום [ח' בטבת תשע"ד] לפי המגן אברהם ב 8:13 ולפי הגר"א ב 9:01. לכן, לאחר שהוא מניח תפילין למנין הקבוע קודם התפילה יקרא קריאת שמע ויעשה תנאי שאם הלכה כמו המגן אברהם הוא רוצה לצאת ידי חובתו עתה, ואם כהגר"א הוא רוצה לצאת ידי חובה בקריאת שמע שבתפילה. כך עדיף על פני לקרותה סמוך לנץ.