הבן מכר חפץ שקיבל מהאב בפחות מהמחיר שאמר לו האב למכור

שלום רב.

אב שנתן לבנו חפץ משומש וישן שערכו הולך ויורד ואמר לו שימכור את החפץ והכסף יהיה שלו ,אבל לא ימכור מתחת למחיר מסוים,שלא כל כך ריאלי לערך החפץ בשוק.

הבן מכר בפחות האם עבר עבירה?

תשובה:

מכירת החפץ חלה למרות שהוא שינה מדברי האב.

מקורות:

לכאורה נראה שהאב נתן לו את החפץ שיהיה שלו, כלומר, עוד לפני המכירה החפץ שייך לבן. אלא שאמר לו שלא ימכור בפחות ממחיר מסוים, זה מעיין הדרכה לחיי המסחר. ואין כוונתו שהחפץ שייך לאב כל זמן שעדיין לא מכר. ולכן מאחר שהוא שינה בשליחות, השליחות בטלה והמכר בטל. אלא יותר נראה כאמור שהחפץ עוד לפני שנמכר שייך לבן.

יתרה מזו, אפילו אם מדובר בשליחות, והשליח שינה בשליחות. מאחר שהוא לא הודיע לקונה שהוא שליח, והחפץ אינו שלו. ממילא המקח תמיד קיים כמבואר בחו"מ סי' קפב סעי' ב'. (אלא שבדרך כלל הדין הוא: "ויהיה הדין בינו ובין מי ששלחו" כלומר בין השליח והמשלח, מה שלא שייך כל כך במקרה זה).

דין אונאה גם לא שייך כאן ראה סי' רכז סעי' כג.