ספוג כלים לשימוש בשבת

רציתי לברר לגבי שמוש בספוג שבת לניקוי כלים בשבת האם זה מותר לכולי עלמא ועוד איזה סוג מותר

תשובה:

שלום רב.

אין להשתמש בספוג [כדוגמת סקוצ' ברייט] לרחיצת כלים בשבת, כיון שעל ידי כך הוא סוחט את המים הספוגים בתוכו. מצויים כיום בחנויות סלילי פלסטיק כמין רשת המיועדים לשימוש בשבת.

מקורות:

ספוג או בגד שסופג נוזלים אסור להשתמש בו, וכן צמר פלדה וכדומה, שאמנם סיביו אינם סופגים אולם מחמת צפיפותם המים נצברים ביניהם ויוצאים על ידי סחיטה. סלילי הפלסטיק הנ"ל הרווחים ביניהם ניכרים לעין ואף שנעשים לחים אין בהם סחיטה. בכל אלו, אין להקל משום דין "סחיטה לאיבוד", כיון שהמשתמש נהנה מהמים הנסחטים ומשתמש בהם לניקוי הכלים. על מקור דין זה ראה ס' ארחות שבת פרק יג סעי' נז – נט.