בל תשחית בזריקת מאכל שהתערב בו איסור והתבטל

שאלה:

נפלה לנו טיפת חלב לסיר מרק עוף. ודאי שיש שישים כנגדה אך לא היה לנו רצון לאכול המרק וזרקנו אותו האם עברנו על איסור בל תשחית?

תשובה:

מאכל בשרי שנפלה לתוכו טיפת חלב והתבטלה בשישים אין ראוי להשליכו, וכמו שכתב השל"ה הק' (שבועות נר מצוה ד"ה תכלית) בביאור דברי הגמרא בברכות ח ע"א: גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים, דהיינו, שיגע בתורה ויודע להכשיר את המאכל על פי דין ואינו משליכו, וכן הובא במהרש"א בחולין מד ע"א. ובס' בני יששכר מאמרי חודש אדר האריך בענין זה, וסיים "על כן, לדעתי הצעירה אין זה מדרך החסידות מה שכמה אנשים נוהגים סילסול בעצמם שלא לאכול משום מאכל שהיה עליו שאלת חכם, וכו', כי אדרבה מצוה הוא, ויאכלו ענווים וישבעו."

אולם, בדבר שיש בו שאלה שניתן להכריע בה לכאן ולכאן, הידור גדול הוא שלא להזדקק לה, וכמבואר בחולין שם ע"ב:, שהיו מהאמוראים שהתהדרו בכך ואמרו: "מימי לא אכלתי מבהמה שהורה בה חכם".