תשלום נסיעות ע"י המעביד כשהעובד משלם פחות על נסיעה

לכבוד הדיינים החשובים שלו' וברכה

מה הדין בגננת או סייעת שמשלמים לה נסיעות לעבודה בתעריף מלא ועכשיו היא התחילה ללמוד לימודי השתלמות והיא משלמת על הנסיעות כמו סטודנת רק חצי מחיר האם מותר לקבל מהעבודה מחיר שלם של נסיעה (כי סוף סוף היא מורידה את מחיר הנסיעה ע"י שמשלמת על הלימודים). תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אם משולם על הנסיעות סכום גלובלי ללא קשר עם העלות בפועל, אין צורך לעדכן את המעביד. אבל אם דמי הנסיעות מחושבים לפי העלות בפועל (כגון: כרטיס חופשי חודשי), יש לעדכן את המעביד על השינוי.

אם בלימוד ההשתלמות הגננת לקחה בחשבון שהיא תקבל הנחה בנסיעות ואלמלא הנחה זו לא הייתה מוכנה לשלם עבור הלימודים, הריווח הוא לעצמה ואינה צריכה לעדכן את המעביד.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ד. במקרה שהגננת לקחה את הקורס כדי להוזיל את הנסיעות יש לדמות לנידון של המהרש"ם שהובא שם. אבל במקרה שהנסיעות הוזלו ממילא, נראה שאין על מה לסמוך. ומה שמבואר שם להתיר אף במקרה כזה מדין מזונות בת אשתו ומדין שטף נהר חמורו, מכל מקום נראה שאין דין זה אמור אלא שלא להיפטר מהתחייבות שכבר חלה בפועל, אבל לגבי החודשים הבאים שהמעביד עדיין לא התחייב בדמי נסיעות, בודאי שמחויבים לעדכן אותו.