ההבדל בין איסורים דרבנן לגזרות דרבנן

בס״ד
שלום וברכה הייתי מעוניין למצוא את כל רשימת האיסורים מדרבנן, ואת רשימת הגזרות מדרבנן ברשימה נפרדת ? וגם אם תוכל להסביר לי את ההבדל בין תולדות של אב מלאכה, לאיסורים דרבנן, ומאיסורים דרבנן לגזרות דרבנן, ואיך לזהות ולהבחין בין כולם?

תודה
ניר

תשובה:

שלום רב.

רשימה מפורטת של הדינים דרבנן אינני יודע אם יש בנמצא.

תולדות של אב מלאכה אסורות מדאורייתא. הסיבה לכך שהן נקראות תולדות, היא משום שהן נעשות באופן שונה מהצורה בה נעשו במשכן, שמדרך עשייתו למדו חכמים את דיני שבת. אין לכך השלכה לגבי חומרת המעשה אלא רק לענין אופן ההתראה, שבלאו הכי אינה נוגעת בזמנינו שאין עונשי בית דין.

ההבדל בין איסורי דרבנן לגזירות דרבנן אינו בחומרתן אלא בתכליתן, גזירות דרבנן הן אלו שבאו לשמש כסייג למצוות דאורייתא. כגון: אסור לבנות עם פטיש בשבת, משום גזרו חכמים גזירת מוקצה שלא לטלטל פטיש בשבת. איסורים דרבנן הם אלו העומדים בפני עצמם ואינם מהווים סייג למצוות דאורייתא, כמו האיסור לאכול ולשתות בתשעה באב, שבא כאבלות על חורבן בית המקדש.

הצלחה רבה.