מדידת לחץ דם בשבת לחולה לאחר שבץ מוחי

בס"ד

אישה קשישה, עם בעיית לחץ דם גבוה לא מאוזן שבעטיו לקתה בשבץ מוחי אי-סכמי. בס"ד לא נותרו נכויות וסימנים.
חייבת לפי הרופאים למדוד לחץ דם בבית לפחות בוקר וערב על מנת להתאים את מינון התרופה היומיומית להורדת לחץ הדם, גם כדי למנוע צניחה של לחץ הדם לערכים מסכני חיים.
מאחר והמד הביתי הוא דיגיטלי , האם קיים היתר למדוד לה באמצעותו ביום השבת ?

תשובה:

שלום רב.

אני מבין מדבריך שמדובר בצורך שעלול להתפתח לסכנת חיים אם אכן זה כך, ולא ניתן להשיג מד לחץ דם שאינו דיגיטלי, ניתן להשתמש במד זה בשבת, ויש להשתדל לעשות זאת בשינוי [להדק את השרוול על ידי הזרת או המרפק במידת האפשר כמובן, בלא לפגוע באיכות הבדיקה]. כמו כן, יש לבדוק את הבדיקה של ליל שבת סמוך להדלקת נרות, ולא לאחר קבלת השבת [מסתבר שזה לא חיוני לבדוק בשעה מסוימת], ואת הבדיקה של מוצאי שבת לאחר הבדלה, כך שנשאר לנו לבדוק בשבת רק פעם אחת.

יש לשאול רופא שומר תורה ומצוות וירא שמים אם אכן הבדיקה בשבת בבוקר חיונית ממש.

חובה לעשות כל מה שאפשר כדי להשיג מד לחץ דם שאינו דיגיטלי. יתכן שניתן להשיג זאת ב"יד שרה", זהו אירגון חרדי המבין את הצורך, ומן הסתם מספק פיתרונות.

מקורות:

ארחות שבת ח"ב עמ' רמא.