השתתפות באבלות ההורים

כבוד הרב שלום. היום סבתא שלי נפטרה אחרי כמה זמן מותר לי ללכת לאירועים. והאם קיים איסור כלשהו על ללכת לאירוע אחרי לוויה? תודה

תשובה:

שלום רב.

הכלל הוא שכל המתאבל עליו מתאבל עמו. כלומר, הואיל ואביך או אמך [שהם קרובים לך במידה כזו שלאחר ה 1210 שנה שלהם תהיי חייבת להתאבל] יושבים שבעה, עליך להשתתף עמהם באבלם עד כניסת השבת הסמוכה ללויה. אולם, יש שאינם מקפידים על כך, היות ודין זה הוא משום כבוד האבלים ומן הסתם הם מוחלים על כבודם זה. לדעתי, נראה שגם אם הם מוחלים על איסור הרחצה וכיוצא בזה, מכל מקום ללכת לאירוע חברתי לצורך בידור בטח זה לא לכבודם. אולם אירוע שחייבים להשתתף בו מחמת קירבה משפחתית וכיוצא בזה, תלוי בחילוקי המנהגים הנ"ל. ממוצאי שבת, אין שום הגבלות.

מקורות:

ראה רמ"א סי' שמה סעי' ו, ובערוך השולחן שם סעי' יד שכיום שהמנהג למחול בטל דין זה. מדברי הש"ך שם ס"ק ז מבואר, שדין זה אינו נוהג אלא משעת הקבורה ואילך, ואילו לפני הלויה הכל מותר.