הלוואה בריבית בבנקים

נאמר בתלמוד שמלווה בריבית אינו קם בתחיית המתים.
וידוע שהלוואה בריבית זה עברה, אז איך הבנקים מלווים בריבית, האם אין איסור ריבית בהלואה זו?

תשובה:

שלום רב.

הבנקים בארץ ישראל כיום עובדים עם דבר הנקרא בפי הפוסקים "היתר עיסקא". כלומר, כל הלוואה שאדם לוקח מהבנק אינה מתפרשת כהלוואה אלא כעיסקה, הוא משקיע את הכסף במה שנראה לו לצורך, והבנק משתתף הרווחים בסכום קצוב, הנקרא בפי הבריות ריבית, אבל אינו ריבית אלא רווחים מן העסק. היתר זה אינו לכתחילה כל כך, ולכן הרבה אנשים נמנעים מהכנס ליתרת חוב בבנק. לענין משכנתא היתר זה מרווח יותר, שכן אדם באמת משקיע את הכסף בעסק מניב רווחים, הדירה בדרך כלל משביחה וערכה עולה, והוא משתף את הבנק ברווחיו.