אכילה לפני התפילה/ השלמת פסוקי דזמרא למאחרים

1) האם מותר לבן להעיר את אביו בבוקר אם הוא מבקש ממנו ? ואם זה כולל גם כניסה לחדר יש בעיה בדבר?
2)האם בבוקר לפני שמברכים ברכות השחר- מותר לברך על קפה או תה ועוגיות ברכה ראשונה ואחרונה?
ואם אדם קם בלילה לאיזה עניין הוא צריך לומר ברכות השחר וברכות התורה או שאם חוזר אחרי זה לישון לא צריך ואומר בבוקר?
3)אם אני קם להתפלל למניין מוקדם ואין לי אפשרות ללכת למניין אחר, ורוב הזמן אני מגיע בפסוקי דזמרה מכיוון שהמניין מוקדם וגם מתפללים מהר,ויוצא מצב שאני מתפלל רק מישתבח, (ורוב הזמן אני גם לא מספיק להגיע עם החזן לעמידה, אז אני מחכה שהוא יתחיל חזרה ואני מתחיל איתו.)האם אני צריך להשלים פסוקי דזמרה בבית אחרי זה?והאם עדיף להתפלל בבית את כל התפילה לפי הסדר או שעדיף במניין ואז להשלים?

תשובה:

שלום רב.

א. אם האב מבקש שיעירו אותו בודאי יש בכך מצוה רבה. לענין הכניסה לחדר ההורים הכל לפי הענין ובתאום איתם.

ב. אדם שאוכל או שותה לפני התפילה מברך כמובן ברכה ראשונה ואחרונה. אכן, מעיקר הדין יש איסור לאכול לפני התפילה כמבואר בשו"ע סי' פט סעי' ג – ה. אא"כ אדם אינו יכול לכוין היטב בתפילה מחמת רעבונו, או שחולה ונזקק לכך. שתיית מים מותרת. על שתיית קפה נחלקו הפוסקים ומנהג העולם להקל בכך בזמנינו שהכל רגילים בכך ואינו נחשב כמשקה מכובד באופן מיוחד.

ג. אדם שקם בלילה לצורך מסויים וחוזר לישון מברך ברכות השחר רק בבוקר.

ד. התפילה במנין עדיפה גם באופן זה. אולם, אין היתר להתחיל להתפלל מישתבח, המנימום הנדרש הוא ברוך שאמר אשרי וישתבח. לענין השלמת פסוקי דזמרא לאחר התפילה נחלקו הדעות: בס' אורח נאמן סי' נב כתב שצריך להשלים, אולם הב"ח והערוך השולחן שם כתבו שאין חיוב להשלים. כמו כן, לדעת המקובלים יש חסרון בהשלמה זו, משום שהתפילה מסודרת לפי סדר התיקונים העליונים ועל ידי שינוי הסדר "מהפכים את צינורות השפע".