האם מותר לכרוע על הברכיים ללא הפסק לקרקע

אני נולדתי בארגנטינה ושם חינכו אותי ואת אחרים תמיד שלא לכרוע על ברכיים היינו דלפעמים צריכים לעשות משהו על מקום נמוך ונוח לכרוע על הברכיים וכך לעשות הדבר ותמיד נמנענו מזה [כנראה שזה מחמת האיסור שכתוב בתורה ואבן משכית לא תיתנו וכו'] אמנם אני כעת במדינה אחרת ולא ראיתי שמקפידים על כך אולי יש כן שמקפידים אבל לא ראיתי, לפחות הילדים שלי ראיתי שלא מקפידים וכנראה שלא לימדו אותם ע"ז ותמיד אני מהסס האם להעיר להם ע"ז או לא, לכן רציתי לדעת האם יש מקור לדין זה ואם יש איסור באיזה רצפה נוהג האיסור ועד כמה חומר האיסור וכו' וכו'. בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב.

ברמב"ם (הל' ע"ז פ"ו ה"ז) מבואר, שההפסק שמניחים על הקרקע משום חשש אבן משכית, צריך להיות בין הפנים לקרקע ולא בין הברכיים לקרקע, ומוכח, שלא חששו למראית עין של כריעה בלבד אלא רק כשעושה גם השתחוויה. וכן נראה בכל הפוסקים על דברי השו"ע או"ח סו"ס קלא [אמנם, אם הניח חציצה בין ברכיו לקרקע ורק פניו על הקרקע ממש אין האיסור אלא מדרבנן, וכמבואר בפרי מגדים שם]. וממילא אין צורך להקפיד על כך.