צניעותה של רבקה

רשום בפרשת חיי שרה :" וַתֹּאמֶר אֶל-הָעֶבֶד, מִי-הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנוּ, וַיֹּאמֶר הָעֶבֶד, הוּא אֲדֹנִי; וַתִּקַּח הַצָּעִיף, וַתִּתְכָּס " איך יכול להיות שרק כאשר שרה רואה משהו כמו יצחק היא מתכסה מצניעות, ואילו כשהיא מדברת עם אליעזר לא עושה דבר.. היש הבדל בין יצחק לאליעזר בענייני צניעות? וכי לא צריך להיות צנוע בפני כולם?

תשובה:

שלום רב.

שלוש תשובות ראיתי בענין זה:

א. רשב"ם מבאר, שהסיבה להנהגתה זו משום שאין זו דרך צניעות לאשה לרכב על גמל. ממילא, בהיותה בדרך לא היתה ברירה בידה אלא לרכב כדי להגיע למקומה וממילא אינה יכולה להשמר מפני אליעזר המלווה אותה. אולם, עתה כשהיא מגיעה לפני יצחק מיהרה לרדת כדי לשמור על צניעותה.

ב. ברמב"ן נראה שמפרש בדעת רש"י, שאין כאן ענין של צניעות כפשוטה אלא של בושה, שכיון שראתה את יצחק הדור התביישה בפניו והתכסתה.

ג. בספר הפרשיות להרב כי טוב הביא, שיש שפירשו שדרך צניעות היא לכלה להצטנע מפני ארוסה ולא להפגש איתו עד הגיע זמן הנישואין. ואף הנהגה זו אינה ענין של צניעות כפשוטה, אלא הנהגה ראויה לבני זוג העומדים להנשא.