דין ערלה בפסיפלורה

יש לי בגינה פסיפלורה חדשה, האם חייבת בערלה? כמוכן כיצד ניתן להפקיר כדי להיפטר מתרומות ומעשרות?

תשובה:

שלום רב.

א. פרי הפסיפלורה וכמוהו גם הפפאיה הוא ספק ערלה, משום שאינו מוגדר באופן ברור כפרי או כירק. שכן מצד אחד יש לו ענפים המתקיימים משנה לשנה והפרי אינו יוצא ישירות מהגזע וכו', אולם, מצד שני הענפים רכים מאוד וחלולים, וכמו כן, ברגע שמסתיימת צמיחת הפירות הענף מתייבש ובסמוך לו צומח ענף אחר שרק ממנו יצא פרי, זוהי תופעה שמתאימה יותר לירק. לכן, מספק יש להחמיר שלא לאכול מפירותיו בשלוש השנים הראשונות.

ב. ניתן להפקיר אילן הצומח בחצר בפני שלושה אנשים, ובלבד שמתכוין לכך ברצינות…

מקורות:

א. על כך שיש ספק ערלה בפסיפלורה, ראה הליכות שדה 142 – 145 עמ' 28, וס' שערי הברכה פרק כג הערה 547 בשם הגר"ש ווזנר וכמוהו רבים. אולם, דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל להקל בזה שאינו נחשב ערלה כמובא בשו"ת יחוה דעת ח"ד סי' נב. וראה ילקוט יוסף ערלה פרק ה שהביא בזה את השיטות השונות וכתב שהמחמיר תבוא עליו הברכה. הרחבה על שיטות הפוסקים בזה ראה כאן.

ב. על פטור הפקר ממעשר ראה שו"ע יו"ד סי' שלא טז.