צורת כוכבים על מזוזה

שלום
יש לי מכון סת"ם
בתי מזוזה ועליהם צורת ירח וכוכבים, או כוכב (בתי מזוזה פשוטות פלסטיק)
ת"ח אחד אמר לי שאסור גם לקיים אותם

1 האם כך הדין לפי הב"י ?

2 אם כן , האם גם בנידון זה שמיוצרות בסין לא לשם עבודה זרה הדין הוא שאסור ?

3 ואם הכן אסור , האם יש מקום להתיר למכור את הכמות שעלי משום הפסד מועט
(כמה מאות שקלים)

בברכת שבת שלום

אהרן ראובן ביטראן

תשובה:

שלום רב.

בענין החזקת צורות חמה ולבנה בבית כשאין ידוע לשם מה נעשו נחלקו הדעות. להלכה דעת רוב הפוסקים שאין בכך איסור לפי שכיום הגויים אינם עובדים לצורות אלו ומן הסתם נעשו לשם נוי בלבד, אך, המחמיר תבוא עליו הברכה. במקרה שלך, ניתן למכור את המלאי הקיים, אולם לכתחילה ראוי שלא לקנות בתי מזוזה כעין אלו מכאן ולהבא.

מקורות:

הרמ"א ביו"ד סי' קמא סעי' ג מביא שנחלקו בכך הדעות ונראה שמצדד להחמיר בכך, אולם הש"ך שם ס"ק יז חלק עליו מכל וכל, וכתב שהואיל וצורות אלו נעשו לנוי אין איסור להשהותן בבית, וראה שם בפתחי תשובה שמנהג העולם להקל בזה. וראה עוד מקור הסוגיא במסכת ע"ז דף מג ע"ב. וראה עוד שו"ת בנין אב ח"א סי' לז.

בשו"ת אבני ישפה (יו"ד סי' קנא) כתב, שלענין צורת כוכבים יש להקל באופן מיוחד, כיון שהצורה שאנו עושים אינה כעין זו שבשמים וסימן בעלמא הוא.

קצת צד חומרא יש בזה, ע"פ מש"כ בפמ"ג או"ח סי' צ משב"ז ס"ק ו, שבבית הכנסת אסור להשהות צורות משום שהוא מקום תפילה ויש יותר לחוש לחשד עבודה זרה, ויש לעיין אם סברא זו אמורה גם לגבי מזוזה. וצ"ע.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שבוע טוב
    1 אמנם בסעיף ג' שייך היתר במיוחד לש"ע

    אבל בסעיף ד' משמע שבכוכבים אין חילוק כלל וטעמה משום חשדה

    2 האם שייך לדון בזה כאשר הצורה היא מגן דוד ??

    תודה

    אהרון ביטראן מכון קול יעקב אשדוד