פרסים כגורם חינוכי

האם חינוכי לתת לילדי תלמוד תורה גמול על התנהגות יפה פרסים בצורת שטרות אמיתיים של 100 50 ו200 שח שייקראו "כסף קודש" איתם יירכשו פרסים במכולת"קודש" של התלמוד תורה בכל סוף שבוע שיש לציין כי כל הפרסים שוויי ערך ל2 עד 10 ₪. האם אין זה מעוות את ערך הכסף בעיני הילדים?

תשובה:

כל איש חינוך נתקל בקונפליקט שאת מעוררת, מצד אחד, הפרסים מאתגרים את הילדים ומהווים כלי מדרבן ראשון במעלה. הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשניות מציין שבגיל מסויים לא ניתן עדיין לחנך ילד לעבודת ה' לשמה, והדרך לגרום לו ללמוד ולבצע את מטלותיו היא על ידי פרסים. ומאידך גיסא, כאשר הפרסים הם במוקד הענין אין ספק שהילד לא מתחנך להעריך על ידי כך את לימודו אלא רק מתחנך שצריך לעבוד קשה כדי להשיג כסף… לכן, החכם עיניו בראשו לתת את הפרסים אך לתת את הדגש על כך שהם מהווים גורם מדרבן בלבד והשכר הנצחי הוא זה שננחל לעולם הבא, והקירבה לקב"ה וכו'…