דרשות חז"ל

שאלה

ראיתי שהרמב"ן והרד"ק מבקרים את שרה אמנו ואברהם אבינו על אופן התנהלותם כלפי הגר המצרית. זאת בלי להסתמך על הגמרא או המדרשים. האם מותר ל"ראשונים" לבקר את אברהם אבינו והוא מרגלי המרכבה ושרה אמנו מהנביאות הראשונות?

תשובה:

אין ספק שדברי הראשונים האלו לא נאמרו מתוך סברתם האישית, אלא שכך קיבלו איש מפי איש או שכך ידעו ברוחב בינתם לדרוש מן הפסוקים, אלא שהדבר נסתר מעינינו. המלבי"ם שהיה מאחרוני האחרונים ורחוק מרחק רב מזמנם של אותם ראשונים, למד ברוב גאוניותו מדברי חז"ל והמדרשים השונים תרי"ג [613] כללים באופן דרשות הכתובים! מעינינו הדבר נעלם לגמרי. ואם לגבי המלבי"ם הוא כך, אין ספק שהרמב"ן שהיה משושלת הקבלה הידועה ראה דברים שאינם מושגים לנו כלל.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מטו משמיה דהרה"ג ר' משה פיינשטיין זצ"ל שלא יתכן שהרמב"ן יכתוב כזה על האבות וע"כ שתלמיד טועה כתבו, שלא מצינו בראשונים שיהיה כוחם לכתוב על אבות שחטאו ורק חז"ל הם שיכלו לומר כזאת, המימרא נבדק אצל בנו שליט"א ואימת אתו. מסתמא זאת היתה כונת השואל.