גזיזת ציפורניים בחול המועד

האם מותר לבני אשכנז לגזוז ציפורנים בחול המועד כשהדבר מפריע.
תודה ומועדים לשמחה

תשובה:

מועדים לשמחה

לענין איסור גזיזת ציפורניים בחול המועד נאמרו כמה אופנים להתיר: א. אדם שגזז ציפורניו לפני החג אלא ששבו וגדלו שנית, רשאי לגוזזם במועד [אך, זה אינו מצוי כל כך].

ב. יש שהתירו לגזוז ציפורניים בערב שבת חול המועד או בערב שמחת תורה, והמיקל בכך יש לו על מי לסמוך.

ג. אדם שציפורניו מלוכלכות ואינו יכול ליטול ידים כהלכה בלי שיגזזן [כיון שקשה לנקותן].

מקורות:

א. מגן אברהם סי' תקלב ס"ק א. אך, באליה רבה שם התיר זאת רק בסכין ולא במספריים. וראה ערוך השולחן שם סעי' ב שהקיל בשעת הדחק גדול לגזוז ציפורניים גם למי שלא גזזם קודם החג [ומשום שבמקום צער סמך על דעת השולחן ערוך שם שמתיר וכמנהג רבים מבני עדות המזרח].

ב. שו"ת נחלת שבעה ח"ב סי' נז, והסכימו עמו כמה מגדולי האחרונים הובאו בס' כף החיים. אך, השבות יעקב (ח"א סי' יז) חולק.

ג. וכשאר צרכי מצוה שהתירו להם זאת [מוהל וכדומה].