מה עדיף לברך בתחילה אתרוג מהודר וספק כשר או להיפך

היה לי ספק מה עדיף אם יש לי אתרוג ספק כשר ספק מורכב אבל הוא מאוד מהודר ויפה, ומצד שני יש לי אתרוג שוודאי כשר ולא כ"כ מהודר- איזה אתרוג עדיף ליטול בברכה ביום הראשון קודם ואח"כ ליטול את השני?

תשובה:

מועדים לשמחה.

ידועים בזה דברי הגר"ח סולובייצ'יק רבה של בריסק, שכדאי ליטול קודם את המהודר והנאה אף שהוא ספק מורכב, ורק אחר כך את אותו שודאי כשר. וטעמו, משום שהידור מצוה ניתן לעשות רק בשעת קיומה ולא לאחריה, ואם כבר יצא ידי חובתו בנטילת האתרוג הפחות יפה שוב אין כל משמעות לנטילה השניה שיטול באתרוג היפה. אולם, יש שדחו דבריו על פי דברי התוס' בפסחים קטו ע"א, שם נתבאר שתקיעות דמעומד הן עיקר המצוה אף שהברכה נאמרת על התקיעות דמיושב ומדאורייתא היה די בהן בדיעבד לקיום המצוה, וכן כתבו שם לענין אכילת מרור. עיי"ש לפי שתקצר כאן היריעה מלהאריך.