סכך משלבי סולם מפורק

מצאתי קרשים ששימשו בעבר לבניה (כנראה שימשו לפיגומים)
האם אני יכול להשתמש איתם בתור סכך?
(ישנו ספק אצלי אולי הם שימשו את הפועלים כסולם ועכשיו זה סולם מפורק שע"ז הסתפק הב"י)

תשובה:

שלום רב.

סולם פסול לסיכוך רק כאשר הוא נעשה על ידי תחיבה בבית קיבול, וכגון שבקרשים שבירכותיו היו שקעים אליהם נכנסו הקרשים. כמו כן, אם היו אלו חורים מפולשים ללא בית קיבול, אין איסור לסכך בסולם זה. משאלתך הבנתי, שקרשים אלו שמצאת היו מחוברים לירכותיהם על ידי מסמרים כפי שמקובל בדרך כלל בעשיית פיגומים, לא נראה שמישהו טרח להקציע אותם באופן של בתי קיבול כדי ליצור סולם הראוי לשמו, וממילא מותר לסכך בהם גם אם לא פורקו.

מקורות:

על סולם ללא בית קיבול, ראה שו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן (סי' רטו) על פי התורת כהנים בפרשת שמיני, שם מבואר שסולם אינו מקבל טומאה, קושייתו זו הכריחתו לחלק כחילוק הנ"ל. ואף על פי שבט"ז ((סי' תרכט ס"ק ט) חלק עליו בזה, כתב הביכורי יעקב (שם ס"ק ט) שאין לחוש לדבריו, וראה שם טעמו, וכן פסק המשנה ברורה (שם ס"ק כג) ובשער הציון שם (ס"ק מה). על נקבים מפולשים ראה ב"ח סימן תרכט, ומגן אברהם שם ס"ק יט בדעתו.