לשקר לרופא שיש כאבים כדי לקבל מרשם, הכנסת אורחים מכספי מעשר

שלום רב,

ברצוני לשאול שתי שאלות.

א. אני מעוניין לרכוש מדרסים. בחנות אמרו לי שאני יכול ללכת לרופא ולומר שאני סובל מכאבים בקרסול, ואז אני מקבל השתתפות מקופת החולים, ולרכוש מדרסים, שעליהן אין השתתפות מהקופה. מה הדין? (יש לציין שרבים עושים זאת)

ב. בבעלותי מחסן שבאופן קבוע משמש לעסק, לפעמים יוצא לי לארח שם קרובי משפחה. אך אין לי שם מיטות. השאלה היא האם אני יכול לקנות מיטות בכספי מעשר, בגלל הכנסת אורחים, אפילו שאני גם יהנה מכך מידי פעם?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

א. ברור שאסור. יש בכך איסור שקר ואיסור גזל.

ב. אם הנך נוהג לשלם מכספי מעשר עבור שאר מצוות שאינן צדקה והמטרה העיקרית של רכישת המיטות היא עבור הכנסת אורחים, מותר לך לשלם מכספי מעשר.

מקורות:

לעניין תשלום מכספי מצוות עבור שאר מצוות עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד ב. לעניין שמותר ליהנות טובת הנאה צדדית מכספי מעשר עיין ט"ז יו"ד סי' רמט סק"א.