שקדים בראש השנה, ענבים בראש השנה

שלום
האם אפשר להשתמש בבישולים ובאפייה לראש השנה בשקדים, בצנוברים ובפיצוחים – או שדין כולם כאגוזים?
האם יש הבדל בין שקדים שלמים לטחונים?
וכן מה מקור המנהג שלא אוכלים ענבים וצימוקים?
תודה

תשובה:

שלום רב.

עיקר המנהג הוא באגוזים, אך יש נוהגים לא לאכול גם שקדים, ובאגוזים טחונים (או שקדים לנוהגים לא לאוכלם) המעורבים בתבשיל מותר, ויש נוהגים להחמיר גם בזה.

לענין המקור שלא אוכלים ענבים וצימוקים בראש השנה, כך הביא המשנה ברורה (בסי' ת"ר סק"ד) בשם הגר"א והטעם על פי הסוד (ראה כאן בהרחבה).

מקורות:

בענין שקדים, לא מצינו טעם לאיסור מפני שאינם בגימטריא 'חטא', אמנם במקור חיים כתב שיש מפרשים שאגוזים לוזים היינו שקדים.

בענין אגוזים טחונים ר' בשו"ת באר משה חלק ג' סי' צ"ז שאין הם מרבים כיחו וניעו, והביא שנוהגים העולם להחמיר.