מי גשמים ממרזב של מדרגות בניין לחצר פרטית

קבלן בנה את בניין, בכניסה לבניין הגשם שיורד במדרגות הקבלן עשה צנורות שמי הגשם לחצר הדירות בעל דירה סגר אותם בלא ידיעת השכנים, ואז המים הזיקו לקיר בבניין ואז נמכר הדירה השכן שסגר ובזמן שהיה סגור נמכר הדירה ואז וועד הביית פתח אותם חזרה עקב נזקים נעשו לבניין שנתיים לאחר שהיה פתח את צינורות שמי הגשם של המדרגות ירדו לחצר השכן, ואז השכן שבחצר שאליו נכנסים המים מהגשם מהמדרגות דורש שיסגרו לו את הצינורות שלא ירדו לו ולגדיל את צנורות? ומי חייב לנזק שנגרם לקיר הבניין?

תשובה:

הקונה של הדירה אינו יכול לעכב על וועד הבית מלהחזיר את המצב לכמות שהיה כאשר הקבלן בנה.

יש דיינים הסוברים שניתן לחייב את הדייר שעשה שינויים ברכוש המשותף על כל הנזקים שנגרמו ויש חולקים.

מקורות:

אין חזקה בנזקי שכנים אלא אם כן השכנים הרגישו בנזק ושתקו. עיין סמ"ע סי' קנה ס"ק עז.

דעת הגר"י סילמן שליט"א ועוד הרבה דיינים ששכן רשאי לעכב שלא לנגוע אפילו בנעיצת מסמר ברכוש המשותף מבלי להתחייב לשלם את כל הנזקים שייגרמו, וכל שכן שמרשה לבנות או להתקין מזגן וכדו' הרי זה על דעת כן. אולם הגר"נ נוסבוים שליט"א אינו מסכים לחידוש זה. מעיקר הדין לא ניתן לחייב את הדייר הבונה, משום שלא הזיק בידיים אלא בגרמא דגרמא ואף כוונה להזיק לא הייתה לו.