אדם שנשבע בלי להבין את השבועה

שלום

מה הדין אם אדם נשבע בלי להבין את הלשון. לדוגמא דובר ספרדית נשבע בעיברית בלי להבין כלל מה אמר ובלי לדעת נשבע.
ומה הדין אם האדם הנ"ל ידע שהוא נשבע על משהו אבל לו יודע על מה. כגון שאמרו לו תשבע על מה שכתוב כאן (בעיברית) וקרא בלי להבין מילה. האם זה נחשב על דעת אחרים

תשובה:

שלום רב וסליחה על האיחור בתשובה.

אדם שאמר נוסח של שבועה בשפה שאינה מובנת לו ואינו יודע כלל מה נשבע, אין בדבריו כלום. במקרה שידע על מה נשבע אך אינו מבין את השפה בה נאמרה שבועתו, יש תוקף לשבועה זו. אדם שנשבע בלא לדעת כלל על מה הוא נשבע אין כל משמעות לדבריו, שכן מהותה של שבועה היא שאדם מאמת את אותו ענין שנשבע עליו, ואם אינו יודע על מה הוא נשבע אין בדעתו לאמת שום דבר.

מקורות:

על כך ששבועה מועילה אף כשהיא נאמרת בשפה שאינה מובנת לאומרה, ראה תפארת ישראל סוטה פרק ז משנה א על פי הרמב"ם הל' שבועות פרק ז הלכה ז על החילוק שיש לענין זה בין השבועות השונות [ולעניננו שמדובר ב"שבועת ביטוי" מועילה השבועה אף כשאינה מבינה], ובספר הפלאת שבועות עמוד שג, וע"ע הגהות רבי עקיבא איגר יו"ד סי' רז. התוס' בנדרים ב א הוסיפו בשם ר"י, שאם נאמרה השבועה בלשון הקודש מועיל הדבר בכל סוגי השבועות.