להרים אוכל שנפל על הרצפה

שלום כבוד הרב,
האם חייבים להרים אוכל ש"זרוק" על הרצפה(לאו דווקא לחם)?
ומה בעניין מקומות כגון שווקים או חנויות פירות וירקות שבהם זרוקים ירקות על הרצפה בכמויות?

תודה ושבוע טוב

תשובה:

שלום רב.

כשרואים אוכלים מונחים על הארץ אסור לילך ולהניחם אלא צריך להגביהם. ויש שכתבו שמספיק לסלקם לצדדים במקום שאין רגלי בני אדם דורסת שם. ודין זה הוא בין בפת ובין בשאר מאכלים, אלא שבפת אפילו אינו ראוי לאכילה ופחות משיעור כזית יסלקנו למקום שאין רגלי אדם דורסת שם מפני שזה קשה לעניות, אך בשאר מאכלים אם אין זה ראוי לאכילה או פחות משיעור כזית אין חיוב להרימו או להזיזו לצדדים.

מקורות:

משנה ברורה סי' קע"א ס"ק י"א וספר עץ השדה סי' ט"ז הערה כ' בשם הגר"ח קנייבסקי, ושם הערה כ"א בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל מובא שבזמנינו כשמוצאים מאכל מושלך ברחוב ואינו עטוף בניילון אין חיוב להרימו כי אין דרך בני אדם לאכול מאכל מרוחבה של עיר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם כוונתך לשאול מדין איסור מוקצה, הרי שאם האוכל רוק בבית וזה מפריע אין בכך איסור, וכדין גרף של רעי שמותר לפנותו, ואם ברחוב והוא מאוס ואינו ראוי למאכל, אסור להרימו.