קטן שהזיק רכב בחניון שמקומות החנייה פרטיים

בקשר לשאלה לבית הדין לעניין מניעה בשימוש בחניון מאחר והחניון מיועד לחניה של כלי רכב. הבנתי מבית הדין שלא שלא ניתן למנוע מעבר בחניון כי הוא רכוש המשותף. השאלה האם ניתן למנוע מילדים לשחק באופנים ואו בכל משחק שיכול לגרום נזק לכלי הרכב. שאלה נוספת מאחר ומדובר בילדים קטנים שפטורים אם הזיקו, האם ניתן לחייב את ההורים ששולחים אותם לשחק במקום המיועד לכלי רכב. האם להורים כאלה יש חסינות שבכל מקרה הם יכולים לשלוח את הילדים לשחק במקום שבוודאי יזיקו וגם יהיו פטורים כי מדובר בילדים קטנים, או שההורים יהיו חייבים.

תשובה:

מדובר בשאלה של מידתיות. מקום משחק לילדים הוא צורך חשוב שאף שווה כסף. השאלה היא עד כמה החשש שיזיקו לעומת ההפסד שיש להורים מכך שאין לילדים מקום למשחקים. כמובן שתלוי גם אם יש מקום ראוי אחר למשחקים.
ככל שיש לשכנים טענה סבירה בנסיבות העניין למנוע מהילדים לשחק בחניון, הרי הם יכולים להחליט כן על פי דעת הרוב.

מבחינת ההלכה אין מקום לחייב את ההורים לשלם את הנזקים של ילדיהם. מבחינת המוסריות, ההורים אינם חייבים לכלוא את ילדיהם בבית מחשש שיזיקו, אבל אם הם מזיקים לעתים קרובות מוטל על ההורים לחנך אותם.

מקורות:

לעניין חיוב ההורים בתשלומי נזיקין של ילדיהם עיין כאן.