להיכנס לחנות כדי לרשום דגם של מוצר כדי לקנות ממקום אחר

האם מותר להיכנס לחנות משקפים ולרשום דגם של דוגמא נבחרת ולהזמין את הדגם בחנות אחרת?

תשובה:

אם מדובר ברשת של חנויות שבעלי החנות אינם נמצאים בו אלא עובדים, או שמדובר בחנות עמוסה בלקוחות שלא שמים לב לכל מבקר, אין בעיה בכך. אבל אם מדובר בחנות שבעליה יושבים בתוכה ושמים לב שנכנסת לקנות, יש בכך איסור שמאכזבים אותם לשווא.

מקורות:

מבואר במשנה ב"מ דף נח ע"ב ונפסק בשו"ע חו"מ סי' רכח סעיף ד שאסור לשאול למוכר על מחיר של חפץ מסוים בשעה שלא מתכננים לקנות. המאירי שם כותב בטעם האיסור משום שמצער את המוכר לחשוב שהוא מעוניין לקנות. גם בכניסה לחנות והסתכלות על משקפיים ניתן לגרום אותו צער.
ישנו גם איסור נוסף לעיין בחפץ העומד למכירה כאשר לא מעוניינים לקנות, ואחד מהטעמים הוא משום ששאר הלקוחות יחשבו שהוא רוצה לקנות ויימנעו מלקנות לעצמם. אבל במשקפיים שיש הרבה דוגמאות והלקוחות מחפשים הרבה זמן, לא נראה שעלול להיגרם נזק מבדיקת מספר הדגם ברגע אחד.

היה מקום לומר שאף במקרה שלא מצערים אף אחד יש איסור בעצם הכניסה לחנות שלא למטרת קניה, אבל מסתבר שעדיף לבעל החנות שייכנסו לחנות גם על צד רחוק שאולי ישתכנעו לקנות, שהרי אינו מפסיד כלום בעצם הכניסה ובדיקת הדגם.