נישואין לגרוש הראשון

שלום וברכה.

ראש לכל – יישר כוח גדול לכל העוסקים במלאכה, על האפשרות לשאול תלמידי חכמים, שאלות הלכתיות מורכבות ולקבל תשובה.

נשאלתי ע"י אישה מסויימת, שהיתה נשואה בפעם הראשונה כחודשיים בהיותה בת 17, התגרשה, נישאה בשנית לאחר שנתיים, התגרשה בשנית לאחר כ-12 שנה,
וכעת היא והגרוש הראשון רוצים לשוב לחיות יחד.
אני יודעת שהדבר אסור לחלוטין מבחינה הלכתית,
אולם הבטחתי לה שאברר, האם אפשר בכל אופן למצוא פתח להיתר ?

תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום רב.

הדבר כמובן אסור לחלוטין, כפי שציינת. דברים פרק כד: "כִּי־יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה וּבְעָלָהּ וְהָיָה אִם־לֹא תִמְצָא־חֵן בְּעֵינָיו כִּי־מָצָא בָהּ עֶרְוַת דָּבָר וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתַן בְּיָדָהּ וְשִׁלְּחָהּ מִבֵּיתוֹ: (ב) וְיָצְאָה מִבֵּיתוֹ וְהָלְכָה וְהָיְתָה לְאִישׁ־אַחֵר: (ג) וּשְׂנֵאָהּ הָאִישׁ הָאַחֲרוֹן וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתַן בְּיָדָהּ וְשִׁלְּחָהּ מִבֵּיתוֹ אוֹ כִי יָמוּת הָאִישׁ הָאַחֲרוֹן אֲשֶׁר־לְקָחָהּ לוֹ לְאִשָּׁה: (ד) לֹא־יוּכַל בַּעְלָהּ הָרִאשׁוֹן אֲשֶׁר־שִׁלְּחָהּ לָשׁוּב לְקַחְתָּהּ לִהְיוֹת לוֹ לְאִשָּׁה אַחֲרֵי אֲשֶׁר הֻטַּמָּאָה כִּי־תוֹעֵבָה הִוא לִפְנֵי ה' וְלֹא תַחֲטִיא אֶת־הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹקיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה". ונפסק בשו"ע אבה"ע סי' י' סעי' א'.

אין אפשרות להקל בענין. כאמור זה איסור דאורייתא. האפשרות היחידה היא רק אם ימצא פסול בקידושי הראשון או השני (שהרי אם קידושי השני לא חלו, למרות שנבעלה לולא נאסרה לחזור לראשון. אבל דעי, כי הסיכויים קלושים שימצא פסול, בדרך כלל קידושין שנעשים בארץ הם כדת וכדין, וכמעט שלא ניתן לקעקע אותן.

הרבה הצלחה ותזכי להפיץ תורה ומצוות.